הוא נחשב למאכל פופולארי, ובאופן אישי אני יכולה להעיד כי רבים מחבריי תרים אחריו בכל מקום אפשרי, ואפילו מנסים ללמוד להכינו כראוי

לעומתם, ישנה קבוצה של אנשים אחרים, כמוני, שמאכל נא בצלחתם, אנין טעם ככל שיהיה, לא מעורר בהם כלל תיאבון. אמנם,  עבור חבריי ועבור כל אוהבי הסושי למיניהם החלטתי לבדוק את ערכיו התזונתיים. 

ראשית קצת רקע: הסושי הוא מאכל יפני מסורתי, הנאכל ביפן על בסיס יומיומי, כחלק בלתי נפרד מהתפריט, כבר מהמאה ה-15, כאשר המודעות אליו בארצנו הקטנה הגיעה לפני כ-15 שנים בלבד, ומאז המשיכה לגבור ואף לשמש כסמל לסטאטוס חברתי, המתבטא במיוחד במחירו הגבוה במסעדות וברצון העז להתמקצע באופן הכנתו.

מקור המילה "סושי" הוא למעשה שיבוש של המילה "סומשי" (Sumeshi) שמשמעותה ביפנית העתיקה: "אני מחמיץ" . ומקורו בדרך יפנית מסורתית להחמצת דגים, על מנת לשמרם לתקופה ארוכה יחסית.

בתקופות מאוחרות יותר קיבלה המילה משמעות של מאכלים המבוססים על אורז חמוץ.

למעשה, מדובר בקבוצת מזונות המבוססים על אורז מתובל בחומץ, סוכר ומלח, בתוספת דגים טריים, פירות ים, טופו או המקום לציין כי מחקרים אף מראים קשר חיובי ישיר בין חומצות שומן אלו לבין היכולת להפחית ואף למנוע מחלות שונות, כגון סרטן ריאות (מסוג מסוים), בעיות כולסטרול, מחלות לב וכדומה.  
הירקות משמשים כמקור טוב לויטמינים ולפיטוכימיקלים (חומרי צבע נוגדי חמצון). האצות עשירות ביוד וויטמינים בעיקר מקבוצה A. כמו כן אצת הנורי, המשמשת לגלגול הסושי, מכילה כ- 1200 מ"ג סידן ל- 100 גרם.

האורז מספק פחמימות מורכבות.  ומי שאוכל \ מכין סושי מטופו מספק לגופו לא מעט סידן.

 

מבחינה קלורית, הסושי נחשב למאכל דל קלוריות, באופן יחסי, כיוון שכמות השומן תלויה לרוב בסוג המילוי, כך שביכולתכם לבחור גם במרכיבים דלי שומן. 
לרוב כל יחידה ממוצעת מכילה בין 40-60 קלוריות (תלוי בגודל ובתכולה). 
ארוחה של מספר מנות סושי יכולה לספק רכיבי תזונה של ארוחה מלאה ומאוזנת.  
אכילה ממושכת ואיטית תסייע להשיג את תחושת השובע, המתחילה כידוע לאחר כ- 20 דקות מזמן האכילה, לכן השתדלו לאכול בנחת וכך להשיג הנאה ושובע מהארוחה.

 

ארגון המזון והתרופות האמריקני (ה- FDA) מזהיר כי הקבוצה הנמצאת בסיכון, אשר צריכה להיזהר במיוחד מאכילת מוצרי ים שאינם מבושלים, היא קבוצת האנשים בעלי מערכת חיסון חלשה או מדוכאת. 
כלומר: אנשים הסובלים מסוכרת, מחלות כבד, אנשים הסובלים מהפרעות במערכת החיסון, אנשים הסובלים מהפרעות עיכול ו\ או לאחר ניתוחי מערכת עיכול בעבר, חולי איידס, סרטן, אנשים לאחר השתלות, אנשים שנוטלים תרופות המדכאות את מערכת החיסון או סטרואידים. 
אנשים אלו נמצאים בסיכון למחלות קשות ואף מוות כתוצאה מזיהום בקטריאלי, שלא קשור בהכרח לזיהום ים.

 

נשים בהריון צריכות להימנע מאכילת דגים לא מבושלים, אשר עלולים להכיל חיידקים וטפילים ולגרום להרעלת מזון שעלולה לפגוע בעובר, לכן בזמן הריון מומלץ להעדיף סושי צמחוני (טופו) או סושי שמרכיביו הבשריים עברו תהליך של בישול מלא. 
כמו כן, יש להבין כי סושי צמחוני לא יפחית את הסיכון אם במטבח משתמשים באותם הכלים ואותם משטחי העבודה.

 

לסיכום, הסושי, בשל היותו מאכל נא, בעל יתרונות בריאותיים מבחינת שמירת האנזימים (זרזים של תהליכים כימיים ביצורים חיים) הפעילים, כיוון שלרוב חימום, הקפאה ועיבוד תעשייתי מפחיתים את ערכיו התזונתיים של המזון. 
אמנם לצד היתרונות הבריאותיים יש לציין כי אוכל לא מבושל מסוג זה, העשוי בעיקר מדגים, עלול להכיל לא מעט טפילים ובקטריות, כתוצאה מזיהום הים, אשר עלולים לגרום לרגישויות ובעיות במערכת העיכול. 

וכפי שהזכרנו,  במרבית המקרים לא מדובר בסכנת חיים, אלא אם כן אתם נמצאים בקבוצת הסיכון. 
הקפאת הדגים החיים תסייע על מנת להרוג את הטפילים, אך עלולה לשבש לא מעט את ערכיו התזונתיים, ולכן כמו בכל דבר אחר בחיים, לא ניתן להשיג שלמות, כך שמילות המפתח הן איזון ומינונים נכונים.עוף, עטופים באצות ים וירקות, גינג'ר, רוטב סויה וואסאבי (מעין חזרת יפנית).
 

מבחינה תזונתית הסושי עשיר בחלבונים ומכיל יחסית מעט שומן: הדגים הטריים מספקים חלבון ועתירי חומצות שומן בלתי רוויות מסוג אומגה 3, ויטמינים מקבוצה B וסלניום. 
חומצות שומן מסוג אומגה 3 תורמות למניעת מחלות לב וכלי דם.

 

חזרה

שתפו את הכתבה בגוגל+
אימון נסיון במחיר מוזל!
הזמן אימון נסיון!
למחירון מפורט וייעוץ אישי
חיזרו אליי