כידוע, ההתרשמות הראשונית מיציבתנו מושפעת כמעט תמיד ממראה הגב העליון ומשפיעה על הדרך שבה אנשים נוטים לחשוב עלינו.
יציבה עלובה גורמת לנו לעמוד בכתפיים שמוטות וגב עליון כפוף, כך שהתמונה המשתקפת בעיני המתבונן מפורשת לרוב כעייפות וכחישות, ומוסיפה לנו לא מעט שנים לגילנו האמיתי (דבר שכולנו מנסים לחסוך מאיתנו..). מנגד, גב עליון זקוף מתקשר ליציבה טובה, אשר מקרינה רוח צעירה, חוזק וביטחון עצמי גבוה.
יציבת הגב העליון משפיעה הן על תפקוד מערכות פנימיות המצויות באזור זה, כגון: מערכת הנשימה, והן על התחושה הגופנית.
כל מצב קיצוני יגרור תחושת אי נוחות ואף כאבים באזור זה עד כדי הקרנה לצוואר ולידיים.
שרירי הגב, הכוללים שרירים בודדים רבים, הם קבוצת השרירים הגדולה ביותר בחלק העליון של הגוף, ואם ניכנס מעט לאנטומיה,נוכל לראות כי שרירי הגב העליון מורכבים מ-2 קבוצות שרירים:
קבוצת מקרבי השכמות (אשר תפקידם נגזר משמם: מקרבים את השכמות זו לזו) וקבוצת זוקפי הגב העליונים, אשר זוקפים את עמוד השדרה החזי.
הגב כולל את 12 חוליות החזה, אליהן מחובר כלוב בית החזה, אשר מחובר לחוליות החזה, ומשפיע על יכולת תנועתן ועל יציבת עמוד השדרה החזי.
מצד אחד מגביל כלוב בית החזה את יכולת התנועה של החוליות בגלל חיבורו אליהן, ומצד שני, כלוב בית החזה בעל תפקיד משמעותי בתפקוד מערכת הנשימה, המניע את החוליות אליהן הוא מחובר במהלך אוורור הריאות.
בזמן השאיפה נפתח בית-החזה ומתארכים שרירי החזה , השכמות מתקרבות אחת לשנייה ושרירי הגב העליון מתקצרים.
בכדי להבטיח תפקוד תקין של מערכת הנשימה ולשמור על יציבה טובה חשוב לבצע תרגילים להארכת שרירי החזה ותרגילים ולחיזוק שרירי הגב העליון.
יש לציין כי כאשר אנו מתייחסים לשרירי הגב העליון, יש להתחשב בהשפעתם על שרירי החזה הקדמיים על יציבתו של הגב העליון. התנועות המתאפשרות בחוליות החזה הן: כפיפה, פשיטה, כפיפה הצידה, הפנייה וסיבוב.
התנועה מתבצעת בעיקר ב-2 החוליות התחתונות T11 ו- T12, שאינן מחוברות לכלוב בית החזה, ואינן מוגבלות בתנועתן על ידו.
שרירי הגב הן קבוצת שרירים שגברים רבים נוטים לעבוד עליה, אך נשים רבות נוטות להזניח, בעיקר מכיוון שהן אינם נשקפים לעיניהן במבט פרונטאלי (קדמי) בראי.
במיוחד עבור נשים אלו חשוב לציין כי גב מחוטב, בשילוב של כתפיים מעוצבות, יכול ליצור אשליה של מותניים צרים יותר ומבנה גוף משולש.
שרירי הגב קרובים וקשה לבודד אותם זה מזה. שינוי זווית המשיכה בתרגילים מאפשר לגרות את רוב סיבי השריר, לכן רצוי וכדאי לגוון את אחיזת הידיים: להחליף בין אחיזה צרה, בינונית ורחבה.
שימו לב כי בכל תרגילי הגב אין להשתמש באחיזה שרוחבה עולה בהרבה על רוחב הכתפיים, משום שאחיזה רחבה מדיי תפחית את המתיחה בשריר, תגביל את טווח התנועה ותצמצם את יעילות התנועה.
לסיכום, חיזוק שרירי הגב העליון מבטיח עבודה אופטימאלית של מערכות פנימיות באזור זה, המושפעות מתנוחת הגב העליון, שמירה על איזון בעבודת השרירים משני צידי עמוד השדרה, שיפור ביצועים ספורטיביים במקצועות בהם נדרש כוח רב משרירי הגב העליון (כגון: שחייה, זריקה, התעמלות, ריקוד וכדומה), שיפור ההופעה הכוללת של הגוף, מניעת כאבים ושמירה על הרגשה כללית טובה.
כמו כן, לא יזיק לכם לדעת כי הגוף מתפקד באופן הוליסטי (כמכלול שלם). כלומר: קבוצות השרירים עובדות בשיתוף פעולה זו עם זו. הזנחה של קבוצת שרירים מסוימות תקלקל את סימטריות הגוף ואת אסתטיקת מבנה הגוף.
וכעת נשאלה השאלה המתבקשת "מי עדיין חושב\ת להזניח את שרירי הגב???"