ויטמינים - פירוש המונח הוא:  "ויטה" = חיים, "אמין" = שם של קבוצת אטומים המכילה חנקן

מיכל צ'רניסקי - מאמן כושר אישי , תזונאית קליניאת

הוויטמינים הם מרכיבי תזונה חסרי קלוריות, הנמצאים ברוב המזונות וחיוניים להתפתחות תקינה של מערכות גופנו, משתתפים בתהליכי גדילה, פירוק אנרגיה, עיבוד רכיבי תזונה, בניית כדוריות דם, הורמונים ואנזימים, יצירת כימיקלים שמפעילים את מערכת העצבים וכדומה.

קיימים 13 סוגי ויטמינים. הם דרושים לנו בכמויות זעירות, על מנת למנוע מחלות ולהפחית סיכון למחלות.

 

ממה נגרם מחסור בויטמינים?

אורח החיים המודרני כולל הרגלי תזונה לקויים, אכילה לא מסודרת, צריכה גבוהה של מזון מתועש שאיבד ויטמינים בתהליכי הייצור, השימור, האחסנה, הקירור והחימום, שימוש נרחב בתרופות, עישון, צריכת אלכוהול וסוגי דיאטות שונים. תפריט מאוזן הכולל את כל אבות המזון ביחס הנכון ביניהם, יכול לספק עבורנו את כל הוויטמינים הדרושים, אך ישנן קבוצות אוכלוסייה שנזקקות לתוספות ויטמינים.

 

קבוצות בסיכון לחוסר בוויטמינים:

תינוקות, ילדים, נשים הרות, נשים מניקות, זקנים, אנשים חולים וספורטאים בעת מאמץ גופני גבוה במיוחד.
 

 

מי זקוק לתוסף?

גופנו אינו מסוגל לייצר ויטמינים ולכן נזקק לתמיכה תזונתית מבחוץ, עם המזון.

עם העלייה בגיל יורדת יכולת הגוף לספוג את הויטמינים, לכן יש צורך ליטול תוספים.

כמו כן, אנשים הנמצאים במצבי לחץ או סובלים מעייפות מתמשכת, חוסר ריכוז וערנות נמוכה, זקוקים לייעוץ בנוגע לתוספת ויטמינים.

המינון נקבע לפי נתונים אישיים לכל אדם, אורח חייו, רמת פעילותו, סוג המזון שהוא צורך ואיכותו, לכן אין ליטול תוסף ללא ייעוץ מקצועי של דיאטן/נית או רופא. 

 

ויטמינים אינם תחליף למזון. תוספת של ויטמינים לא יוסיפו אנרגיה. האנרגיה מגיעה אך ורק מפירוק של חלבונים, פחמימות ושומנים. הויטמינים חסרי קלוריות, מסוגלים לסייע בהפיכת מזון למעגלי אנרגיה אך לא לייצר אותה.

בתיבה: ישנם ויטמינים ומינרלים המצטיינים בתכונות של נוגדי חמצון. הם מסוגלים לחסל "רדיקלים חופשיים", שהם כימיקלים מסוכנים הנוצרים בגוף בתנאים מסוימים ומהווים גורמים מסרטנים. הויטמינים מגבירים את הכושר החיסוני של הגוף ומאפשרים לו להתמודד טוב יותר עם מחלות, ואולי אף למנוע אותן.

מה עדיף: ויטמין טבעי או סינטטי?

לשני הסוגים מבנה מולקולרי אחיד והגוף אינו מבחין בהבדלים ביניהם. כמו כן, גם הוויטמינים המוגדרים כטבעיים משווקים בצורת גלולות או כמוסות שיש בהן חומרי ייצוב, צבע וקשירה, שהם כימיקלים.

 

לסיכום:

 

אם תזונתנו מגוונת וכוללת הרבה פירות, ירקות, דגנים מלאים, דגים, אגוזים וכדומה, קרוב לוודאי שאנו מקבלים את כל הוויטמינים. 
במידה ואנו לא מודעים למזון שאנו אוכלים יש להתייחס לתוספות הויטמינים כמעין פוליסת ביטוח. כלומר: ליטול כמוסות ויטמינים כשיפור איכות חיינו ומניעת חסרים אך לא כתחליף להרגלי האכילה.

כמו כן , חשוב לזכור כי  נטילה עודפת של תוספי מזון עלולה להיות מסוכנת ורעילה.
לכן רצוי להתייעץ עם תזונאית קלינית לפני שימוש מסויים בויטמינים ולשלב אימון כושר אישי.
 

חזרה

שתפו את הכתבה בגוגל+
אימון נסיון במחיר מוזל!
הזמן אימון נסיון!
למחירון מפורט וייעוץ אישי
חיזרו אליי