מיכל צ'רניסקי - מאמן כושר אישי

אתם מתעוררים בלילה בבהלה מתחושת כאב חדה ומעצבנת בשריר ומייחלים להפסקת הכאב. אם גם לכם התסריט הזה נשמע מוכר, דעו כי קיימת תופעה פיזיולוגית הידועה בשם "עווית שריר", אשר עלולה להופיע לעיתים גם בעת ביצוע פעילות גופנית ו\או שחייה בבריכה.

השרירים העיקריים שכואבים לנו הם אלו שעוברים על פני שני מפרקים, כגון: שריר התאומים, (שנמצא בחלק האחורי של השוק), שריר הארבע ראשי (שנמצא בחלק הקדמי של הירך) ושריר ההמסטרינג, (שממוקם בחלק הפנימי האחורי של הירך). שרירים נוספים שעלולים להוות מוקד לכאב הם שרירי כף הרגל, שרירי הידיים והזרועות, שרירי הבטן ושרירי החלק הפנימי של צלעות בית החזה.
 

אז ממה למעשה אנו סובלים?

 עווית שריר מוגדרת כהתכווצות שריר חזקה, בלתי רצוני ומכאיבה, אשר נמשכת כל זמן שהשריר תפוס במצב של עווית (ספאזם).
הסיבות העיקריות לתופעה הן עייפות שריר ופעילות גופנית עצימה במיוחד, תנוחה לא נכונה ו\או מתח, אך גם עקב חוסר איזון ברמת המינרלים בגוף והתייבשות (כפי שהוסבר בכתבות הקודמות),  הריון בתקופת הטרימסטר השלישי, תת פעילות של בלוטת יותרת התריס, מחלות כלי דם היקפיים, שתייה מוגזמת של אלכוהול, מחלות כבד ומחלות של מערכת העצבים. 
כאשר כאבי השריר תוקפים אותנו בפתאומיות בלילה מדובר בתופעה הנקראת "Night Cramps"  , אשר שכיחה אמנם בעיקר בקרב האוכלוסייה המבוגרת אך באה לידי ביטוי גם אצל צעירים, וכאלו שכושרם הגופני ירוד.  קיימות תיאוריות שונות להסבר התופעה: יש הגורסים כי מנח השריר מהווה בעיה, כיוון שלרוב כאשר אנו שוכבים במיטה בברכיים כפופות מעט וכפות הרגליים נוטות מטה. במצב זה השריר מצוי במצבו המקוצר ובזמן השינה הוא מגורה להתכווץ. 
ההתכווצות הנוספת היא זו שגוררת את עווית השריר לכן, אם אתם שוכבים על הגב השתמשו בכרית תחת כפות הרגליים, וודאו כי השמיכה אינה רופפת ו\או הדוקה מדיי, על מנת למנוע מבהונות וכפות הרגלים לנטות כלפי מטה במהלך השינה . 
ישנם כאבי שסיבתם אינה ידועה לנו  (סיבה אידיופאטית). במקרים מסוג זה ניתן לבצע מתיחות של שריר התאומים לפני השינה ועיסוי השריר בעת ההתכווצות, בתקווה שהתופעה תחלוף בתוך כ- 10 דקות.

 

דוגמה למתיחת השריר: עמדו במרחק של 60 עד 90 ס"מ מהקיר,  השאירו את העקבים שטוחים על הרצפה, התכופפו מעט קדימה והישענו על הקיר, חזרו על פעולה זו מספר פעמים. 
יש לציין כי ברוב המקרים משככי כאבים אינם יעילים בשעת ההתקף, כיוון שהשפעתם מתחילה רק בתום חצי שעה מזמן הבליעה, אך ניתן להיעזר בהם אם הכאב נמשך לאחר שהעווית חלפה.  
סיבה נוספת להתרחשות התופעה היא טיפול תרופתי, כאשר ישנן מספר תרופות המגבירות את הסיכון, כגון: תרופות משתנות הניתנות לטיפול ביתר לחץ דם ואי ספיקת לב, תרופות לאסתמה ותרופה בשם ליתיום.
הידעת? עווית שריר יכולה לתקוף חלק מסוים בשריר, את השריר כולו או אפילו כמה שרירים יחד.
כמו כן, עשויה להימשך שניות ספורות או דקות ארוכות, ואף להתרחש שנית מספר פעמים ברציפות עד שהיא נעלמת לחלוטין.


מה עושים בשעת הכאב?

1.      אם עסקתם בפעילות גופנית יש להפסיק מייד את הפעילות הגורמת לכאבים.

2.      אם הכיווץ התרחש בזמן מנוחה או שינה, יש למתוח ולעסות בעדינות את האזור המכווץ.

3.      להחזיק את השריר במצב המתיחה. כלומר, בניגוד לכיוון ההתכווצות שלו, עד להעלמות הכיווץ.

4.      אם התחושה היא של מתיחה, יש לחמם את האזור הכואב, כיוון שבמצב זה השריר נוקשה או עמוס בחומצות חלב, ומטרתנו להזרים אליו דם כדי לחמם אותו, לאפשר לו להיות פחות נוקשה, ולסייע בפינוי הרעלים שהצטברו בו. לעומת זאת, אם המקום כואב ורגיש למגע, יש לקרר על-ידי קרח, כיוון שישנו חשד לפציעה או דלקת, ובמצב זה מטרתנו להאט את זרימת הדם לאזור הפגוע.
 

לסיכום, ברוב המקרים הכאבים יחלפו כשם שבאו, אך ישנם מקרים מסוימים בהם התופעה אינה נפסקת ועלולה להצביע על בעיה רפואית חמורה יותר, המחייבת התייחסות מצד גורמים רפואיים מוסמכים. על מנת להימנע רצוי לשתות נוזלים בכמות מספקת וברווחים קבועים, ולזכור כי לרוב תחושת הצמא מגיעה באיחור...כך שאין צורך לחכות לה. כמו כן אם מתאמנים בסביבה חמה כדאי לשתות לפני הפעילות, במהלכה ואחריה, על מנת למנוע מצבי התייבשות ובמידת הצורך (אימון מעל שעה וחצי) ניתן לשלב גם משקאות ספורט, המכילים מינרלים חיוניים. כמו כן כדאי לשלב בתפריט היומי ירקות ופירות כמקור טוב לאשלגן ומגנזיום, ולצרוך מוצרי חלב או סויה, כמקור לסידן.

חזרה

שתפו את הכתבה בגוגל+
אימון נסיון במחיר מוזל!
הזמן אימון נסיון!
למחירון מפורט וייעוץ אישי
חיזרו אליי