פעילות גופנית הוכחה כמקלה על חרדה, משפרת את מצב הרוח ונלחמת בדיכאון. פעילות פיזית מסייעת לשחרר כימיקלים במוח: סרוטונין, המשפיע על מצבי הרוח ואנדרופינים, משככי כאבים טבעיים. פעילות גופנית משפרת גם את התפקוד הקוגניטיבי (היכולת לעבד מחשבות) ומפחיתה את הסיכון לדימנציה.
אתם ממוקדים בללמוד לתואר הראשון שלכם – לא חשוב באיזה מסלול לימודים בחרתם מבין עושר האפשרויות, לימודי ניהול, כלכלה, לוגיסטיקה, חינוך או קרימינולוגיה – והייתה לכם שנת לימודים טובה ומוצלחת. אבל מחר יש לכם בחינה מכרעת, ואתם מאוד רוצים להצליח בה. כבר השקעתם, שיננתם, הבנתם, עברתם על החומר שוב ושוב, מה עוד תוכלו לעשות כדי לשפר את הסיכוי שלכם להצליח במבחן?
הנה התשובה: פעילות פיזית במשך 20 דקות לפני הבחינה (הליכה, ריצה, או אמון אחר), היא סגולה לשיפור ציוני הבחינה. כך לפחות הוכיח המחקר.
מחקרים שנערכו בשנת 2010, בדקו שתי קבוצת זהות של ילדים בגילאי 9 ו-10. קבוצה אחת התעמלה לפני המבחנים (בדרך כלל פעילות אירובית כמו: הליכה, ריצה או משחק), והשנייה לא. השוואה בין שתי הקבוצות גילתה שהציונים של הקבוצה שהתעמלה היו גבוהים מהציונים של הקבוצה שלא התעמלה.
החוקרים חזרו על הבדיקה והפעם היא הייתה מורכבת יותר, קבוצת הילדים הייתה שונה, אבל התוצאות היו דומות. גם ילדים אלה עברו בדיקת MRI שהציגה את התמונה הבאה:
גרעיני הבסיס במוח (Basal ganglia), היו גדולים יותר באופן משמעותי בקרב הילדים שהתעמלו והיו בכושר. מדובר בתאי עצב בחלק המוח המעורב בוויסות, בבקרה ובשמירה על רמת תשומת הלב ואחראי על היכולת לתאם בין פעולות למחשבות.
מאחר ששתי קבוצות הילדים במחקר היו בעלי נתונים דומים מבחינת: הרקע הסוציואקונומי, אינדקס מסת הגוף ומשתנים אחרים, החוקרים הגיעו למסקנה שהכושר הגופני מגדיל את גרעיני הבסיס במוח.
מחקר אחר שבדק ילדים והתבסס אף הוא על תוצאות MRI, התמקד בזיכרון מורכב, חשיבה אשר קשורה לפעילות בהיפוקמפוס (מבנה באונות הטמפורליות של המוח). מחקר זה מצא כי ילדים עם כושר גופני, היו בעלי היפוקמפי חסון יותר.
כמובן, קשה לומר כי מה שנכון עבור ילדי בית ספר נכון גם למתבגרים או מבוגרים, אבל גם כאן אפשר להתבסס על מחקר, אשר שרטט קו שעובר בין כושר לב וכלי דם לבין קוגניציה בקרב בני נוער וצעירים, סטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה.
השורה התחתונה – כאשר כל שאר המאפיינים של קבוצת הסטודנטים שנבדקה הם זהים, לבריאות הגופנית יש תפקיד משמעותית בחיזוק החוסן הנפשי של הסטודנטים. כלומר, אימון בוקר לפני המבחן, או לפחות הליכה לבחינה, במקום נסיעה באוטובוס – עדיפים בהרבה.
כסטודנטים, חשוב שתמצאו דרכים להמשיך לשמור על כושר ולהתעמל במהלך שנות הלימודים.
1. לשחרר מתחים ולשפר את מצב הרוח
פעילות גופנית סדירה יכולה לסייע בהפחתת מתח ודיכאון, שהיא לפעמים מנת חלקם של סטודנטים, במיוחד בשנת הלימודים הראשונה.
האנדרופינים והסרוטונין המשתחררים לאחר התרגול הפיזי, עוזרים לשפר את מצב הרוח, להקל על המתח, ולהפוך את חייכם להרבה יותר קלים, גם כאשר בחינות הגמר מתדפקות על הדלת.
סטודנטים בעלי גישה חיובית יותר, נוטים להשיג את מטרותיהם בהצלחה רבה יותר. כמו כן, על ידי הקלה על הלחץ שנובע מהלמידה, מהתחרותיות ומההתמודדות עם בעיות כלכליות – מופחת הסיכוי לפתח בעיות הקשורות ללחץ. בין אם אלו בעיות נפשיות (כגון: חרדה ודיכאון), ובין אם אלו בעיות פיזיות (כגון: בעיות בקיבה, בעיות לב וכלי דם ועוד).
2. לשפר את ההתפתחות של תאי המוח, את הזיכרון ואת כושר הריכוז
כפי שראינו, מחקרים הוכיח כי:
פעילות גופנית משפרת את הזיכרון, במיוחד כשיש רק שבוע אחד ללמוד לבחינה.
פעילות גופנית משפרת את הריכוז ואת יכולת ההתמקדות, ומעניקה לסטודנטים סיכוי גדול יותר להישאר מפוקסים ולזכור את החומר.
אולי אתם מרגישים שאין לכם זמן פנוי לבצע אמון כלשהו, היתרונות הם כל כך משמעותיים, שממש מומלץ שתקדישו לפחות 30 דקות מזמנכם היקר, התעמלו 3 פעמים בשבוע במכון כושר, צאו להליכה, לריצה והצטרפו למשחק ספורטיבי, או לכל פעילות גופנית שאתם נהנים ממנה.
כאשר תקפידו על פעילות גופנית סדירה, תרגישו הרבה פחות מתוחים והרבה יותר אנרגטיים. הזיכרון והביצועים הקוגניטיביים שלכם ישתפרו. בנוסף, תהיו גם בכושר, גמישים, שריריים ויפים.