בתקופת המבחנים אתם כל היום עם הראש בספרים ובמאמרים, ובקושי מוצאים שעה קלה לבילוי עם החבר׳ה, קל וחומר לנעול את נעלי הספורט ולצאת לפעילות גופנית.
לפי המומחים, כשאנשים נלחצים הם מאמינים שיש להם פחות זמן פנוי. לכן, הם נוטים לקצץ את הדברים שנראים להם פחות חשובים. המשמעות היא שכנראה תפסיקו להתאמן בתקופת המבחנים. אבל אם יש משהו שיכול לעזור לכם ללמוד טוב יותר ולהצליח במבחנים, זו דווקא הפעילות הגופנית.
אם אתם מוצאים את עצמכם מוצפים במתח בתקופת הבחינות בלימודי תואר ראשון, או לא מסוגלים להתמקד לאחר שעות ארוכות של קריאת חומרים – פעילות גופנית היא אחד הדברים הפשוטים ביותר שתוכלו לעשות כדי להישאר חדים מבחינה שכלית ונפשית. איך זה קורה?
תרגול גופני מסייע לשחרור הדופמין, שהוא כמו מולקולת מוטיבציה שבאה לעזור לכם להישאר ממוקדים וקשובים יותר. גם אנדרופינים וסרוטונין (ההורמון שגורם לאדם להרגיש טוב יותר), מתעוררים כשאתם עוסקים בריצה, בהליכה או בכול פעילות גופנית אחרת.
כל פעילות אירובית מציעה אימון גופני שטוב להתחיל בו. אפילו הליכה של חמש עד עשר דקות עשויה לעזור להרגיע את החרדות. ואם אתם יכולים להמשיך בהליכה זמן ארוך יותר, מה טוב. למעשה, כל פעילות גופנית שנמשכת 15 עד 30 דקות, יכולה להועיל לגוף ולנפש ולשמש גם כהפסקה טובה מהלימודים.
אם הרפיה היא הפעילות שיכולה להרגיע אתכם, נסו תרגילי יוגה או נשימות עמוקות. תרגילים שכאלה, כל עוד אינם אינטנסיביים, יכולים להוריד את הדופק ולגרום להרגשה רגועה יותר. עם זאת, מומלץ לאזן את ההרפיה עם פעילות אירובית קצרה.
בחרו בפעילות גופנית שתשאיר אתכם טעונים ורעננים, במקום רדומים ולאים.
ההתעמלות מעודדת את זרימת הדם למוח, מסייעת לחמצן את המוח ותורמת להפגת המתח. כשאתם לחוצים, הגוף משחרר קורטיזול (שמגביר את לחץ הדם, מגביר את רמת הסוכר בדם וגורם לסטרס). פעילות גופנית יכולה לעזור כנגד זה ולסייע להחזיר את הגוף לרמה הפיזיולוגית הרגילה שלו.
מחקר שנערך בגרמניה, בדק את רמות לחץ הדם ביום הבחינה של סטודנטים להנדסת חשמל שהשתתפו בתכנית ריצה של 20 שבועות, בהשוואה לקבוצת ביקורת. בעוד ששתי הקבוצות דיווחו על רמות מתח גבוהות מהרגיל בימים שלפני המבחן, הקבוצה שהתאמנה בריצה, התמודדה טוב יותר ביום הבחינה עצמו.
לא בכדי אנשים מצליחנים בחברה ממשיכים בשגרת הכושר הקבועה שלהם. אפילו מנהלים בכירים שנחשבים לאנשים עסוקים ביותר, מוצאים זמן להתעמל, כי הם יודעים שהם יהיו יעילים יותר כשיחזרו לשולחן העבודה שלהם. יש איזון בין הדברים.
מומלץ לבצע פעילות גופנית במשך 30 דקות לפחות, ברמה בינונית עד אינטנסיבית, ברוב או בכל ימות השבוע.
אם אתם מתקשים לפנות זמן מהלימודים ולצאת לאימון גופני קצר, הקפידו לפחות על 15 דקות של פעילות גופנית בימים שלפני הבחינה. בכלל, בכל אותם רגעים שבהם אתם בלאו הכי לא מצליחים להתרכז בלימודים, עשו הפסקה וצאו להתאמן.
הימנעו מפעילות גופנית בשעות הקרובות לשינה, כי האמון הפיזי עלול להשאיר אתכם ערים. יחד עם זאת, פעילות גופנית מוקדם יותר ביום, עשויה לשפר את איכות השינה שלכם.
ידוע שאמון גופני עוזר לאנשים לישון טוב יותר, וקיים קשר חזק בין שעות השינה לבין הצלחה בבחינות או בכלל הצלחה בלימודים. אז אם אתם לא תישנו לפחות שבע עד שמונה שעות בלילה, אתם מראש מתפשרים על היכולת שלכם להגיע לביצועים טובים יותר בבחינה או בלימודים בכלל.
כדי להגביר את כוח הרצון שלכם, תוכלו לקבוע עם חבר ולצאת איתו לשחייה, לפילאטיס, לחדר כושר או לשיעור ריקוד. תמצאו לעצמכם פעילות שאתם ממש נהנים ממנה, וצאו לדרך.
אם אתם שונאים לרוץ, אל תרוצו. אבל לכל הפחות קומו מהשולחן כל 15 או 20 דקות, והסתובבו קצת, אפילו אם זה רק בשביל לשתות מים או לנשום אוויר צח.
ביום הבחינה אתם רוצים להרגיש רגועים וממוקדים. אם זה אפשרי, לכו למבחן ברגל, במקום לנסוע במכונית. או החנו את הרכב קצת יותר רחוק מהכיתה, ולכו ברגל 15 דקות לפני הבחינה. כך, גם לא תצטרכו לדאוג שמא לא תמצאו חניה, וגם תהיו קצת יותר רגועים. ההליכה תעודד זרימת דם נוספת למוח שמצדה תעזור לכם להצליח בבחינה.