בעולם השפע המודרני והמתועש, אנו יכולים להשיג כמעט כל מזון, בכל צורה ובכל טעם. הכול זמין, נגיש ועתיר אנרגיה 

בניגוד מוחלט לעברנו האבולוציוני ולאבותינו הקדמונים שנאלצו לדוג או לצוד את מזונותיהם, כל שעלינו לעשות הוא מספר פעולות פשוטות המסתכמות לרוב בהליכה לסופר הקרוב, פתיחת המקרר, חימום המזון במיקרוגל או הזמנת take away לבית ו\או למשרד.  
התפתחות המדע במרוצת השנים אמנם הובילה אותנו לאבחון וגילוי מוקדם של מחלות ולפיתוח תרופות לצורך הארכת תוחלת החיים, אך יחד עם זאת כולנו עדים לתופעת מחלות המאפיינות את חברת השפע, הנובעות בעיקר מאורח חיים לחוץ וטורדני בחברה תחרותית, חוסר פעילות פיזית (ניתן לבצע כל פעולה פשוטה בלחיצת אצבע על השלט) , התמכרות לעישון וכדומה, המשפיעים על אופן האכילה וההעדפות המזון שלנו. 
מה משפיע יותר על הרגלי האכילה שלנו? הסביבה החברתית ותרבות השפע או אולי הנתונים התורשתיים שעימם נולדנו. 
לטובת אלו מאיתנו שלא נאלצו ללמוד קורס בגנטיקה אסביר כי הגנטיקה מוגדרת כמדע התורשה, והיא מנסה להסביר את השוני והדמיון בין יצורים ואת הדרכים בהן תכונות עוברות מההורים לצאצאיהם. 
הגנים הם למעשה יחידות הבסיס של התורשה. לכל אחד מאיתנו יש אלפי גנים, כאשר כל גן משפיע על תכונות מסוימות, כגון: סוג הדם, צבע העיניים, צבע השיער וכדומה. הגנים עוברים בתורשה מדור לדור והשוני בהם הוא המקור להבדלים בין בני האדם.

מחקר בריטי שנעשה ביחידה לחקר התאומים בלונדון מצא כי ההעדפות התזונתיות של בני האדם נקבעות במידה רבה על סמך נתוניהם הגנטיים, ולאו דווקא על-ידי הדרך שבה מגדלים אותם ובהתאם לסביבתם החברתית. 
קצת נתונים יבשים: החוקרים השוו את הרגלי האכילה של כ- 1600 זוגות תאומות בנות 18 עד 79, כאשר חלקן היו תאומות זהות. 
לצורכי המחקר גובשו 5 קבוצות של ההעדפות תזונתיות, שעל-פי החוקרים רוב בני האדם משתייכים לאחת מהן: אוהבי פירות וירקות, חובבי כמות ניכרת של אלכוהול, מרבים באכילת בשר ותפו"א, צרכני מוצרים דלי שומן ואלו המעדיפים תזונה דלה בבשר.

תוצאות המחקר הראו כי העדפת מזון אחד על פני האחר עשויה לעבור בתורשה , ובנוסף, מסתבר כי להעדפה של קפה ו\ או שום יש שורשים גנטיים חזקים במיוחד. 
כמו כן, למחקר זה יכולות להיות גם השלכות על חקר התחלואה הקשורה בתזונה, כגון: מחלות לב וכלי דם, לחץ דם, שומנים בדם, כולסטרול וכדומה. 
ניתן לסכם את המחקר בסתירת ההנחה הרווחת בשנים האחרונות כי אופן הגידול והסביבה החברתית הם הקובעים את המזון המועדף עלינו, כך שאם הילד לא אוכל ירקות למרות שכנועיכם הרבים או אם אתם לא מסוגלים לוותר על הקפה שלכם ו\או חייבים לאכול שום בכל ארוחה, אתם נקיים מאשמה, פשוט נולדתם עם גן מסוים שקובע את ההעדפות שלכם. 

כאן המקום להדגיש כי אמנם אין ביכולתנו לשלוט על הגורמים התורשתיים, אך איכות חיינו וטיב בריאותנו נמדדים ומושפעים מגורמים סביבתיים רבים אחרים, כגון: הרגלי אכילה ואורח חיים. עלינו להכיר בעובדה כי אמנם קל יותר להשיג מזונות מתועשים ומשומרים אך איכותם לרוב אינה מאוזנת ומותאמת לצרכינו, מה גם שתכולת החומרים הכימיים בהם (משפרי טעם, צבע ומרקם) אינה מעטה וכמויות השמן והמלח אף הן נדיבות ביותר. 
בנוסף, הרגלי אכילה גרועים כגון: אכילה בעמידה, אכילה מול מסך המחשב ו\או מסך הטלוויזיה, ואכילה בשעות לילה מאוחרות מאוד, משפיעות אף הן לרעה על בריאותנו והרגשתנו.

לכן, ככל שנשכיל להבין כי אמנם קיימת משמעות נכבדת לגנטיקה שלנו אך גם להרגלי האכילה שלנו ולשליטה עצמית ברצונות שלנו, נוכל למנוע חלק גדול מבעיות הבריאותיות הנלוות, כגון: צרבות, עצירות, תחושת מלאות, השמנה ואף בעיות בשינה.

 

 

 

מיכל צ'רניסקי - מאמן כושר אישי, תזונאית קלינית

חזרה

שתפו את הכתבה בגוגל+
אימון נסיון במחיר מוזל!
הזמן אימון נסיון!
למחירון מפורט וייעוץ אישי
חיזרו אליי