מבחינה קלורית, כמות הקלוריות בפרי יבש זהה לכמות בפרי טרי. אך מכיוון שהפירות היבשים קטנים יותר יש נטייה לאכול מהם יותר

כך ניתן היה ליהנות מפירות קיציים לאורך כל השנה ובעיקר בתקופות הקור הארוכות, או הבצורת. עמים נודדים וציידים היו משתמשים בפירות היבשים כצידה לדרך, שיכולה להישמר זמן רב. בעבר היו משאירים את הפירות לייבוש בשמש, דבר ששמר על ערכם התזונתי, אך עם התפתחות התעשייה, שיטות הייבוש השתכללו וכיום קיים טיפול בתנורי חום גבוה וכימיקלים שונים (כגון גופרית), שאמנם מונעים את איבוד הצבע וקלקול הפרי, אך עלולים לגרום לתופעות לוואי רבות. מומלץ להעדיף פירות שיובשו ללא גופרית. ניתן להבחין בכך לפי צבעו של הפרי. למשל, צבעו של משמש ללא גופרית הוא חום ולא כתום.

בתהליך הייבוש מופחתת כמות הנוזלים שבפרי מ- 80-90% ל- 25% בלבד. משמעות הדבר היא עליה באופן יחסי לגודל הפרי,  בריכוז הפחמימות, החלבונים, הסיבים והשומנים. בנוסף, ריכוז ויטמיני B  ו-E עולה אך ריכוז ויטמין C יורד, בגלל הייבוש בחום הגבוה מאוד. הפירות היבשים מכילים כמות גבוהה של סידן וברזל ולכן מתאימים לטיפול במצבי אנמיה, נשירת שיער, ציפורניים חלשות. כמו כן עשירים באבץ, החיוני לבריאות העור והשיער. עשירים בנוגדי חמצון ולכן מסייעים להגנה מפני מחלות לב וכלי דם, וסוגים שונים של סרטן, ומאטים את תהליך ההזדקנות. בנוסף לכך, אינם מכילים שומן וכולסטרול, ומסייעים לשמירה על לחץ דם תקין כיוון שעשירים באשלגן ודלים בנתרן. כמו כן, נוכחות הסיבים התזונתיים משפיעה על הסדרת תנועתיות הקיבה, מניעת עצירות, הפחתת כולסטרול והקטנת הסיכון לסרטן המעי הגס.



כתבות נוספות:

ויטמין A

ויטמין C
ויטמין D
ויטמין K

 


מנת פרי יבש המכילה 50 קלוריות שווה ל - 2 משמשים או 2 שזיפים או 2 תמרים קטנים או 2 תאנים קטנות. אפשר בהחלט להחליף פרי טרי בפרי יבש.

יחידת משמש = 30 קלוריות, 10 יחידות צימוקים = 20 קלוריות, יחידת שזיף = 34 קלוריות, יחידת תאנה = 42 קלוריות, יחידת אגוז מלך = 38 קלוריות, 10 יחידות שקדים = 70 קלוריות.

 

הידעת?  

אגוזים שייכים לקבוצת המזונות העשירים בשומן (בדיוק כמו שמן). השומן באגוזים הוא שומן בלתי רווי הנחשב לשומן בריא, אך מומלץ לאכול מהם בכמויות מתונות, בשל תכולת הקלוריות הרבה.

 

 

לפי הרפואה הסינית, הפירות היבשים נחשבים לפירות בעלי אנרגיה מחממת, לכן מומלצים בחורף.

סקירה ספרותית מראה כי שזיף מיובש עשיר באשלגן, בברזל ובויטמינים מסוג A ו- B. כמו כן, ידוע כמזרז פעולת מעיים (יש להשרות את השזיף במים למשך לילה ובבוקר לשתות את מי ההשריה על קיבה ריקה. החומר הפעיל בשזיף יוצא למים כך שבעצם אין צורך לאכול גם את הפרי בכדי להשיג תוצאות).

תאנים מיובשות (דבלים) מכילות כ- 55% סוכר, ולכן נחשבות לפרי המתוק ביותר. התאנה היא הפרי הסיבי ביותר מכל הפירות ומהווה כ- 20% מסך צריכת הסיבים היומית הנדרשת. לכן התאנה יעילה לריפוי עצירות. היא עשירה במינרלים - בברזל ובסידן ומכילה כמות גדולה של ויטמינים מסוג A ו- B וגם מעט ויטמין C.

תמרים יבשים מכילים כ- 18%-20% מים וכמות הסוכר בהם 65%. הם עשירים במינרלים כמו סידן, מגנזיום וברזל וויטמינים מקבוצת A ו-B. הם עשירים בסיבים ולכן מסייעים לפעולות העיכול. השילוב של המתיקות והסיביות של התמרים יוצר הרגשת שובע ולכן יעיל לדיאטות הרזייה.

משמשים יבשים מכילים כמות גדולה של ויטמין A (פי 5 מאשר בפרי הטרי), ומהווים מקור טוב לברזל, סידן, אשלגן, בטא קרוטן וסיבים. אפשר למצוא את המשמשים היבשים גם בצורה של דפים דקים - לדר (apricot leather = עור המשמש).

 

פירות יבשים כדאי לשמור במיכלים סגורים היטב ובמקום חשוך, או במקרר.

פירות יבשים שהתקשו אפשר לרכך בעזרת אידוי מעל סיר עם מים חמים.

 

אם כך, הפירות היבשים הם מזונות מרוכזים, הנחשבים לממתקים בריאים, עשירים בערכים תזונתיים, מהווים ספק אנרגיה יעיל, וניתן להשתמש בהם כתחליף לנשנוש מתוק ומזין לפני פעילות גופנית או כארוחת ביניים בשעות שמתחשק לנו משהו טעים. יש לזכור כי הם מכילים כמות קלוריות לא מבוטלת ולכן יש להפעיל שיקול דעת בצריכתם, ולסיכום: אכלו פרי אך לא free.

 

 

 

מיכל צרניסקי - מאמן כושר אישי, תזונאית קלינית

חזרה

שתפו את הכתבה בגוגל+
אימון נסיון במחיר מוזל!
הזמן אימון נסיון!
למחירון מפורט וייעוץ אישי
חיזרו אליי