החגים ידועים בקילוגרמים הלא מעטים שהם מותירים אחריהם, ובתחושת האשמה המתווספת אליהם
מיכל צ'רניסקי תזונאית קלינית , מאמרים פרסונל טריינרס.
כולנו מודעים לשילוב הקטלני של החג , המלווה באירועים חברתיים ומשפחתיים, ארוחות גדולות ועשירות בשומנים, סוכרים וקלוריות "ריקות", פיתויים רבים, אכילה שאינה מתוך תחושת רעב ממשית ומיעוט בביצוע פעילות גופנית.
אז כיצד ניתן לשרוד את תקופת החגים ?
- לחלק את התפריט היומי ל- 5-6 ארוחות קטנות, מסייעת לשלוט בתחושת הרעב ושיפור בקצב חילוף החומרים בגוף.
- להעדיף מים ומשקאות דייאט על פני משקאות ממותקים. רצוי לשתות כ-2 כוסות מים לפני הארוחה ולהקפיד על שתייה מספקת במהלך כל היממה (כ-2 ליטר ביום). כדאי להימנע ממיצים ומשקאות המכילים אלכוהול, אשר עלולים לעורר תיאבון.
- לפני הארוחות משפחתיות העשירות והכבדות, מומלץ לאכול ארוחה קטנה בבית, על מנת להגיע שבעים ונינוחים יותר.
- בזמן ארוחות החג מומלץ לבחור את המאכלים האהובים במיוחד או לטעום מאכלים חדשים ולוותר על המאכלים "המוכרים". "לא נעים לי" הוא משפט שמלווה את רובנו במהלך החג, כיוון שמארחנו טורחים להכין עבורנו את מיטב המאכלים. רצוי ללמוד לסרב בצורה מנומסת, שכן אנו עלולים לשלם על כך בתוספת גדולה של קלוריות.
- בחירה של צלחות קטנות כורכת אחריה מנות קטנות , לכן מומלצת יותר.
- ירקות הינם תוספת מומלצת לכל מנה, תורמים לגיון המזון ולתחושת השובע.צלחת המכילה בעיקר ירקות בכל צורה (טריים, מבושלים, מוקפצים), תסייע לנו להפחית בתוספות, שכן הצלחת שלנו לא תיראה לנו ריקה מדיי.
- יש לשים לב כי קלוריות רבות מסתתרות היטב ברטבים וסלטים מבושלים.
- אין צורך לוותר על הקינוח בסיום הארוחה, אך מומלץ להעדיף קינוחים המורכבים מפירות כגון לפתן, סלט פירות או גלידת סורבה, המכילים פחות קלוריות וידועים בתרומתם התזונתית של ויטמינים חיוניים. כמו כן, זה הזמן לשתף חברים באכילה ולחסוך כמחצית מהקלוריות.
- "רחוק מהעין.. "...עדיף לקום מהשולחן כיוון שריח המזון וראייתו מגרה את התיאבון.הישיבה הרבה ליד השולחן תורמת רבות להמשך האכילה, גם כאשר אנו לא באמת רעבים, לכן רצוי לנהל שיחה רחוק מהשולחן ולהציע עזרה בהגשה ובפינוי. בדרך זו נהיה יותר מנומסים וגם נמנע מעצמנו תוספת קלוריות מיותרת.
- לא לשכוח פעילות גופנית ! מומלץ לנצל את מזג האוויר הנעים לטיולים רגליים, שחייה ורכיבה על אופניים. הליכה איטית ומתונה יכולה לסייע בהמרצת מחזור הדם ועליית קצב חילוף החומרים בגוף. כמו כן, חלקנו מכירים את תחושות דיכאון, מתח, חרדה המאפיינים את החגים והמריבות המשפחתיות הכרוכות בכך. פעילות גופנית אירובית, בנוסף ליעילותה בצמצום נזקי החג ומסייעת להרגשה כללית טובה יותר.
- חשוב לזכור כי תחושות האשמה המלוות בסיום החג אינן הכרחיות ואף עלולות לגרום למעגל חוזר של אכילה מתוך תחושות דיכאון, לכן גם אם "חטאתם" שובו לאכילה נבונה ומסודרת.
הידעת?
- שיטות הבישול המומלצות הן אידוי, צלייה, הקפצה, אפייה ובישול במיקרוגל. יש להימנע בטיגון ובמידה ואין אפשרות אחרת, רצוי לספוג היטב את המזון במטוגן בנייר סופג.
- שמן קנולה מבוסס על צמח הלפתית, עשיר מרכיבים טבעיים הדומים במבנה לכולסטרול, תורמים להפחתת רמות הכולסטרול בדם.
- שמן זית מכיל מרכיבים התורמים להגנה מפני מחלות לב, אך יש להימנע מטיגונו.
חזרה