יחד עם הרכיבים הנוספים בירקות וחיוניים לשמירה על בריאות הגוף ולהגנה מפני תהליכי הזדקנות ומחלות, הנגרמים מהאויב – הרדיקלים החופשיים.  רשויות הבריאות בעולם מחלקות את הירקות לחמש קבוצות צבע, כאשר בכל קבוצת צבע, ירקות המהווים מקור לפיגמנט או לפיטוכימיקל דומיננטי.

 

הצבע האדום: 

קבוצת האדומים מכילה נוגד חמצון הנקרא ליקופן, אשר מסייע במלחמה בסוגי סרטן שונים (בעיקר סרטן הערמונית, הריאות והלבלב) ובמחלות לב. מזונות לדוגמה: עגבנייה, פלפל אדום, חמוציות, פטל, דובדבנים, שזיף אדום, תות שדה, אבטיח ותפוח-עץ.

הצבע הירוק: 

קבוצת הירוקים מכילה כלורופיל, התורם להגנה מפני חומרים מסרטנים, אך הפיטוכימיקל הבולט במיוחד בקבוצה זו הוא לוטאין. מדובר בנוגד חמצון המסייע לשמירה על ראייה תקינה, האטת הזדקנות העין, חיזוק העצמות והפחתת הסיכון למחלות לב וסרטן. מזונות לדוגמה: ברוקולי, כרוב ניצנים, כרוב, פלפל ירוק, קישוא, ארטישוק, אבוקדו, תפוח-עץ, קיווי, ענבים ירוקים, אפונה, שעועית ירוקה, עדשים ירוקים, פטרוזיליה, שמיר, נענע, בזיליקום ורוזמרין. כאן המקום לציין כי התרד הוא מקור למספר גבוה של רכיבים פעילים, שאחד הבולטים שבהם הוא לוטאין. כמו כן התרד הינו מקור עשיר לברזל, מגנזיום פולאט (הקשור לחומצה הפולית), בטא קרוטן, ויטמין K, ויטמין C, כלורופיל וקוורצטין (נוגד חמצון ונוגד דלקות רבות עוצמה). לידיעתכם, לאנזים מסוים בתרד יש השפעה על לחץ הדם, והוא תורם להפחתתו. עוד נמצא כי התרד עשוי לסייע בצמצום השפעותיה של הירידה תלוית הגיל בפעילות המוח, אז מסתבר שפופאי ידע במה לבחור.
 

הצבע הכתום: 

קבוצת הכתומים מכילה בטא קרוטן וקרוטנואידים נוספים, המסייעים בהפחתת הסיכון לסרטן ולמחלות לב ובשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון. מזונות לדוגמה: E , אשר תורם למניעת מחלות לב ותהליכי הזדקנות, לתפקוד תקין של מערכת החיסון, למניעת סרטן ולבריאות העור. דוגמה נוספת היא המלון. צבעו נובע מהפיגמנטים בטא קרוטן ואלפא קרוטן, האופייניים גם לגזר, ומהפיגמנט לוטאין. בטא קרוטן ואלפא קרוטן תורמים להפחתת הסיכון לסרטן מהווים גם מקור לויטמין A, החיוני לראייה, לשמירה על תפקוד מערכת החיסון, לגדילה תקינה ולשמירה על בריאות העור. הלוטאין הוא נוגד החמצון העיקרי בעין,המגן עליה מפני תהליכי הזדקנות. המלון הכתום עשיר גם בויטמין C, התורם למניעת מחלות לב, שבץ מוחי, סרטן וסיבוכי סוכרת.בטטה, גזר, דלעת, משמש, מנגו, נקטרינה, תפוז. הגזר עשיר בפיגמנטים ממשפחת הקרוטנואידים. ובנוסף מהווה מקור לשלל ויטמינים, ביניהם ויטמין

הצבע הסגול:

 קבוצת הסגולים מכילה אנתוציאנינים: נוגדי חמצון רבי עוצמה התורמים להאטת תהליכי הזדקנות הגוף והמוח. חומרים אלו נלחמים גם בטרשת העורקים, במחלות הלב וכלי הדם, תורמים להגנה מפני סיבוכי הסוכרת, ובעלי סגולות נוגדות דלקת. מזונות לדוגמה:C, ומהווה מקור זמין לסידן. דוגמא נוספת היא הסלק. מקורו של צבעו הסגול בקבוצה של פיגמנטים סגולים יוצאי דופן, הנקראים בטאלינים, אשר להם מיוחסות סגולות נוגדות חמצון חזקות במיוחד וכושר לחימה בסרטן ובמחלות הלב. הסלק מכיל גם חומצה סליצלית, קרובת משפחה של האספירין, הנוגדת דלקות, ותורמת לשמירה על בריאות כלי הדם והלב, וחומצה פולית, התורמת למניעת מומים מולדים במערכת העצבים של העובר ומסייעת להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. ובנוסף, הסלק מכיל ברזל מינראלי החיוני למניעת עייפות וחולשה שמקורן באנמיה ולתפקוד תקין של המוח ושל התפתחות יכולת הלמידה לתינוקות וילדים. סלק, כרוב סגול, בצל ירוק, אוכמניות, שזיפים, תאנים.  הכרוב הסגול ממשפחת המצליבים, מכיל אנתוציאנינים וחומרים נוספים הנלחמים בסרטן. כמו כן, עשיר במיוחד בוויטמין 
 

 

הצבע הלבן: 

קבוצת הלבנים מכילה תרכובת גופרית, התורמת לשמירה על בריאות כלי הדם ולהפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס, סרטן הוושט וסרטן השד. בנוסף, הן פועלות כ"תרופות" לדילול הדם ולמניעת קרישויות יתר של הדם, ובכך, הן תורמות גם למניעת מחלות לב. תרכובות הגופרית והכרום (מינרל הנמצא בשפע בבצל) תורמות להפחתת רמות הסוכר בדם ולכן מסייעות למניעה וטיפול בסוכרת.      הבצל עשיר גם בקוורצטין שהוזכר בקבוצת הירוקים. יכולת הלחימה של הקוורצטין בדלקת, מאפשר לו להקל על בעיות דלקתיות ועל מצבים אלרגיים. הבצל מהווה גם מקור לוויטמינים מקבוצה B, למשל B6.

מה אומרת הרפואה הסינית בהקשר לכל צבע?

*הצבע האדום מיוחס לאלמנט האש, המשויך ללב.

*הצבע הירוק בעל יכולת להניע אנרגיה פיזית ומנטאלית, ומכאן שהוא הכרחי לתפקודו התקין של הכבד

בהנעת דם ואנרגיה לעבר כל תא בגוף.

*הצבע הכתום מיוחס לחיזוק מערכת העיכול והדם.

* הצבע הלבן מייצג את אלמנט המתכת המשויך לריאות.

לסיכום:

על מנת להשיג בריאות אופטימאלית יש להקפיד על עקרון הגיוון: מומלץ לצרוך ירקות ופירות מכל קבוצות הצבעים, ובסך-הכול כ-5-9 מנות של ירקות ופירות מדי יום.

מנת ירקות שווה ערך ל- 100 גרם ירק חי \ 1 ספל ירק חי חתוך \ 1\2 ספל ירק מבושל \ 2\1 ספל מיץ.

 

 

 

מיכל צרניסקי - מאמן כושר אישי, תזונאית קלינית

חזרה

שתפו את הכתבה בגוגל+
אימון נסיון במחיר מוזל!
הזמן אימון נסיון!
למחירון מפורט וייעוץ אישי
חיזרו אליי