מחקרים אחרונים מראים שמערכת חילוף החומרים בגופנו מתוחכמת מאוד, כאשר קצב חילוף החומרים נקבע בבוקר, ולכן כאשר אנו אוכלים ארוחת בוקר הגוף חש "תקין" אך כאשר אנו נמנעים מאכילה בבוקר, גופנו נכנס למצב של "סטרס" וכתוצאה מכך מוריד את קצב חילוף החומרים למשך כל היום וחוסך את המזון הנאכל. כך נעצרת הירידה במשקל ולמעשה השגנו את המטרה ההפוכה. בנוסף אנו עלולים לחוש כאבי ראש, עייפות, חוסר ריכוז, תחושת רעב ועצבנות במשך היום ואף להתנפל על המזון בארוחה הבאה.
סקירת מחקרים מראה קשר חיובי בין ארוחת בוקר מזינה לבין שיפור בתפקודי המוח. ארוחת בוקר מעודדת למידה, מגדילה את משך הריכוז, מאפשרת שיפור בתהליך פתרון בעיות ושיפור הזיכרון, מעלה את ציוני המבחנים, ומפחיתה את הסיכון למחלות והיעדרויות מהלימודים ו\או העבודה.
הסתפקות בארוחה גדולה אחת ביום אינה תורמת לירידה במשקל יותר מאשר חלוקה של כמות המזון למספר ארוחות קטנות. לעומת זאת, החלוקה לארוחות מבטיחה תחושת שובע במשך היממה, רמת סוכר קבועה בדם, ספיגה איטית וקבועה של מזון ומניעת תופעות של מתח ועצבנות.
כמו כן, לרוב הירידה במשקל טובה יותר בצורה הזו, והדיאטה פחות נמאסת עלינו.
במשך הלילה אנו בצום, וגופנו מעכל את המזון של היום הקודם ולכן רמת הסוכר בדם נמוכה יחסית. תפקידה של ארוחת הבוקר לספק לגופנו את כל הדרוש לתפקוד תקין החל משעות היום המוקדמות. כאשר אנו מתחילים את הבוקר ללא תזונה מאוזנת רמת הסוכר הולכת ויורדת, ובסביבות שעות הבוקר המאוחרות נרגיש צורך עז לאכול משהו מתוק. זו למעשה אות מצוקה של גופנו, הזקוק להזרמה מיידית של סוכרים. אם נאכל פחמימה פשוטה כגון חטיף או עוגה, נגרום לעליה מהירה של רמת הסוכר בדם ולאחריה להזרמה רבה של אינסולין. כשעתיים לאחר מכן רמת הסוכר שוב תרד אך אם לא נאכל, נהיה חשופים בשנית לרעב ולאכילה של פחמימות פשוטות, וכך מבלי לשים לב נמצא עצמנו בסחרור מסוכן של רמות הסוכר בדם, דבר המחליש את הגוף ואף עלול להגביר את הסיכון לסכרת.
חלקנו טוענים כי ארוחת הבוקר "פותחת" את התיאבון למשך כל היום ונמנעים מאכילתה, לכן מבוגרים אשר אינם חשים צורך לאכול ארוחת בוקר כשהם קמים, יכולים לדחות אותה לשעות מאוחרות יותר ביום. אלו מאיתנו המעדיפים "ללעוס" מזון, יכולים לכלול בארוחת הבוקר שלהם דגני בוקר, או לחם עם חביתה או לחם עם ממרח כלשהו. מומלץ לחם מחיטה מלאה, לחם שיפון, לחם דגנים או תחליפי לחם דלי שומן. בין הממרחים האפשריים: גבינות לסוגיהן (רצוי עד 5% שומן), אבוקדו, טונה במים או סרדינים טחינה וחומוס. ממרחים מתוקים למיניהם או ריבות אינם מומלצים. כדאי ורצוי לכלול ירקות, כגון: עגבנייה, מלפפון, פלפל, גמבה, בצל וחסה, אשר עשירים בויטמינים ומינרלים חיוניים, וסיבים תזונתיים, התורמים לתחושת השובע, ומסייעים בפעילות תקינה של מערכת העיכול.
רצוי להוסיף לסלט הירקות כפית שמן זית, המגביר את ספיגת הוויטמינים המסיסים בשומן
אלו מאיתנו שמעדיפים שתייה בלבד, יכולים לשתות כוס חלב, קפה, או תה, עד לארוחת בוקר משביעה יותר
בלימודים או בעבודה.
כתבות נוספות:
צירוף של דגני בוקר עם מוצרי חלב מהווה ארוחה בעלת ערך תזונתי גבוה
מומלץ לבחור בדגני בוקר מחיטה מלאה ודלי סוכר( דבש וסוכר חום נחשבים סוכר לכל דבר) ובחלב דל שומן. שילובים נוספים אפשריים: גביע יוגורט + פרי, כריך מחיטה מלאה+ ממרח אבוקדו\טחינה\גבינה + ירקות
לסיכום, הקניית הרגלים חדשים אמנם דורשת זמן רב וסבלנות לא מעטה, אך יש לזכור כי ארוחת הבוקר מסייעת במניעת בעיות בריאות הקשורות לתזונה לקויה, התפתחות גופנית ותחושה כללית טובה יותר.